Sneško domaćica

Sneško domaćica

Volim da kuvam i pripremam razna jela, poslastice, peciva, kolače, torte ... za moju porodicu i prijatelje. Uživajte i vi sa nama.

недеља, 21. фебруар 2016.

BANANA TORTA SA PIŠKOTAMA I PLAZMOM





Torta je pravljena povodom 32 rodjendana moga sina.

















POTREBNE NAMIRNICE:


- 400 g piškota žutih
- 400 g piškota šarenih
- 400 g plazma keksa
- 250 g šlag krem beli
- 400 ml mineralne vode
- 1 l jogurta
- 5 komada banana
- 300 g crvenih ribizli
- 15+15 kašika kokosa
- 150 g šećer u prahu
- 100 g pečenih lešnika krupno seckanih
- 3 kesice vanilin šećer
- 1 kašika tečne vanile
- 1 kašičica ekstrata sa ukusom banane
- 1 kašičica ekstrata sa ukusom lešnika
- 1 kašičica žute boje za kolače
- 150 g menaž čokolade
- 1 dl mleka
- 2 kašike ulja
- 500 ml slatke pavlake
- 300 ml kisele pavlake
- 500 ml bistrog soka od jabuke
- 50 g čokoladnih mrvica



 1. fil sa jogurtom, plazma keksom i kokosom, podeliti na 2 dela

 



















2.  glazura od čokolade













3.  fil sa šlag kremom, odvojiti 2/3 za fil 4 a ostatak podeliti na  2 dela

 








4. fil sa šlag kremom, bananama i kokosom











 









5. deo slatke pavlake za ukrašavanje odozgo i drugi deo + kisela pavlaka za sa strane











6. filovanje


 




















 


















 








 








 








 








 










7. ukrašavanje











PRIPREMA:


Prvo napraviti filove.

Fil 1. -  U dublju posudu staviti jogurt, prah šećer, vanilin šećer i malo umutiti žicom. Dodati plazma keks krupno izlomljen, lešnike, prvi deo kokosa i promešati da se sjedini. Fil podeliti na 2 dela.

Fil 2. -  U malu šerpicu sipati mleko, ulje i izlomiti čokoladu. Otopiti na pari ili na tihoj vatri uz stalno mešanje da ne zagori. Ako je potrebno dodati još mleka sve dok se ne dobije glatka tekstura otopljene čokolade koja curi.

Fil 3. - Umutiti šlag krem beli sa mineralnom vodom. Masu podeliti na 1/3 koju opet delite na 2 dela i 2/3 koje idu u fil 4.

Fil 4. - 2/3 umućenog šlag krema pomešati sa bananama seckanim na kolutiće, ekstratom sa ukusom banane i kokosom.

Fil 5. - Umutiti slatku pavlaku i paziti da se ne premuti. Ako nije slatka dodati dodatnu količinu prah šećera po ukusu zajedno sa tečnom vanilom i ekstratom sa ukusom lešnika. Podeliti fil na dva dela i to 1/3 za odozgo a 2/3 upotrebiti za ukrašavanje torte sa strane.
U 2/3 umućene slatke pavlake dodati tečnu vanilu, žutu boju za kolače i kiselu pavlaku. Dobro mikserom sjediniti.

Kada ste pripremili filove uzeti dublju kutiju ili modlu po želji. U mom slučaju je to bila dublja plastična kutija odgovarajuće veličine prema količini fila, otprilike 25x35. Kutiju treba obložiti providnom folijom da bi se lakše izvadila torta iz kutije, mada sam se ja kasno setila ali ipak uspela sam da tortu okrenem na tacnu i da ispadne iz kutije neoštećena.

Filovanje:

Piškote žute umačite kratko u sok od jabuke i slažite po dnu kutije i okolo samo po širim stranama.
Sada naneti otopljenu čokoladu i ostaviti da se čokolada malo stegne.
Staviti polovinu prvog fila sa plazmom i poravnati.
Naneti polovinu belog šlag krema.
Poredjati red šarenih piškota, nemojte ih kvasiti jer će upiti vlagu iz fila.
Preko posuti crvene ribizle.
Naneti sada ceo fil sa bananama.
Opet staviti drugi deo belog šlag krema.
Staviti drugi red šarenih piškota.
Opet naneti red fila sa plazmom.
Završiti tortu trećim redom šarenih piškota i sa nešto žutih koje su ostale.
Iseći vrhove piškota, koje vire mimo fila. 
Prekriti plastičnom folijom i staviti dasku odgovarajuće veličine i recimo tetrapak sa 2 l soka da malo pritisne tortu. 
Ovako upakovanu tortu ostavite u frižider do sutradan.
Ohladjenu tortu sutradan preokrenite na odgovarajuću tacnu tako da žute piškote dodju odozgo i sa strane. Malo poravnati ako je potrebno.
Umutiti slatku pavlaku i sa 1/3 namazati tortu odozgo i posuti čokoladnim mrvicama.
Ostatak slatke pavlake pomešajte sa vanilom, žutom bojom za kolače i kiselom pavlakom i uz pomoć kese za ukrašavanje torti i odgovarajućim nastavcima ukrasiti tortu.
Tortu odložite ponovo u frižider da se lepo stegne.
Pravi ukus torte se oseti tek drugi dan po pravljenju torte.
Seći tortu na parčad odgovarajuće veličine i poslužiti. 
Prilikom sečenja šarene piškote će učiniti da svako parče izgleda drugačije. Možete piškote da slažete i naizmenično ili umesto ovako kao ja što sam slagala da ih stavljate uzduž pa će te na taj način dobiti još interesantniji presek torte.
Naravno da tortu možete da ukrasite po svojoj želji, ja sam to uradila na način kako sam opisala.

 





















Prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар

Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.